söndag 3 februari 2008

Carl Bildts blogg, om Afghanistan

FCO börjar blogga - om bl a Afghanistan

februari 2, 2008

Så börjar Carl Bildts blogg, och fortsätter…

”…Dessa och ytterligare några rapporter om Afghanistan - inte minst FN:s om narkotikasituationen - tillhör just nu också min läsning.

Från de nordiska ländernas sida har vi sedan ett bra tag talat om ett behov av en förstärkning av främst de politiska och ekonomiska insatserna i landet - och av en långt bättre samordning.

Det innebär inte att förstärkningar på säkerhetssidan inte kan behövas, men det innebär att det inte är där som de mest avgörande utmaningarna finns.

I Berlin i går diskuterades åtskilligt om Afghanistan. I London är det tydligt att frågan framstår som allt viktigare. I Washington växer bekymren.

Stats- och fredsbyggande är krävande. Alltför ofta underskattas svårigheterna. Alltför ofta tror man att det går enkelt och snabbt.

Vårt engagemang i och för Afghanistan kan bara lyckas om det är långsiktigt.

Jag håller med Bildt, vi borde förflytta de svenska trupperna till dit där de kan göra nytta, till södra Afghanistan och stridigheterna där! Att låta dem vila upp sig i norra Afghanistan är ett enormt slöseri med resurser som inte leder till förbättringar av någon situation. Man får inte vara blöt när man ska gå tillväga. Vi måste vara där civilbefolkningen behöver oss!

Om man vill förändra någonting så kostar det – nästan all beständig historia skrivs i blod!

Roger Klang, Lund den 03/02/2008