fredag 4 januari 2008

Sverige och NATO-medlemsskap

HMS Visby och HMS Helsingborg
Jag har inte sagt vad jag tycker om Sverige och NATO-medlemskap, men här kommer det!

Jag tror inte på att NATO-länderna skulle skicka någon nämnvärd hjälp till oss om ryssarna laddar och lägger an. Det är då vi behöver det, inte när det redan är försent. Däremot så tror jag att kraven på hjälp skulle eka från Europa, om ifall någon av NATO-medlemmarna där skulle bli anfallna. Med våran politiska korrekthet så kommer vi att ge efter för de kraven. Och vi kommer att acceptera att vi inte får någon märkbar hjälp själva, om vi skulle behöva. Det talar emot att vi bör gå med i NATO! Jag anser heller inte att Sverige är till hälften redan medlemmar. Vi befinner oss i Afghanistan för det afghanska folkets skull, och inte som ett led i USA:s krig mot terrorismen, även om USA försöker på alla sätt att involvera oss i det kriget, bl.a. genom att använda den svenska flaggan på sina styrkor! Vi övar med NATO, men kom ihåg operation ”snöflinga” där vi övade med Ryssland, på svensk mark dessutom. Nu kommer också Snöflinga 2, nordväst om S:t Petersburg, där svenska soldater ur skytteplutonen I 19 från Boden skall delta.

Svensk officer
Jag tror att Ryssland har lättare för att acceptera Sverige som suveräna grannar om vi avstår från att gå med i NATO. Det är inte därför som jag inte vill gå med i NATO, men det är ännu en infallsvinkel som talar för att vi borde vara alliansfria.

Svenska militärer med AK 5 och granatgevär 48/86
Så konklusionen blir densamma från mig, som av Putin - tror jag. EU är en löst sammansatt organisation av stater, som skulle krackelera vid ett krig, trots att de också är NATO-medlemmar. Förvisso fick USA lite hjälp av en del i deras nuvarande krig, men det är för att de är USA. Säkerligen kommer vi att få ytterst litet hjälp av Europa, även om vi blir medlemmar av NATO. Det tror i alla fall jag. EU är ingen homogent sammansatt grupp, och NATO har inga krav i sina stadgar att varje land skall ställa upp med så och så mycket manskap och materiel i händelse av att ett medlemsland blir anfallet. Det hela hänger på hur nära besläktade två stater är när den ena blir indragen i en konflikt, och vi har nada vänner.

För att vi skall kunna stå utanför NATO så måste vi ha kvar vår inhemska försvarsindustri!

Roger Klang, Lund den 05/01/2008