fredag 18 januari 2008

EU, växthusgaser och Sverige

Sverige skall minska sina klimatutsläpp med 17 % fram till 2020, i alla fall enligt ett förslag som EU-kommissionen väntas lägga fram inom kort.

Göteborgsposten skriver följande om saken, den 17/01/2008: ”Utöver kraven på den handlande industrin, ställs tuffare krav på medlemsländerna. Kraven varierar beroende på de olika ländernas ekonomiska utveckling. Måttstocken är bruttonationalinkomsten per capita. Länder med låg BNP per person får mindre tuffa krav och får lov att öka sina utsläpp - som mest med 20 procent. Rika länder måste å sin sida minska sina utsläpp desto mer. Till denna grupp hör Sverige. Den exakta bördefördelningen mellan länderna är ännu inte spikad. Men enligt vad GP erfar vill kommissionen att Sverige ska minska sina utsläpp med 17 procent till 2020. Även här utgår man från basåret 2005.

På miljödepartementet i Stockholm vill man inte kommentera budet. En tjänsteman konstaterar dock att Sverige inte drabbas av den tyngsta bördan. Det finns andra länder i EU-kretsen som kommissionen tycker ska ta på sig ännu tuffare krav på sig. Dit hör bland andra Danmark och Luxemburg.”

Vad tycker jag om det här? Jag tycker som följer: Om det är någon gång man ska vara pragmatisk i EU, så är det i miljöfrågan, för förändringarna av klimatet tar inte hänsyn till ”rättvisefrågor”! Spanien och Italien bland andra folkrika länder, är de som drabbas hårdast av miljöförändringarna men förväntas komma med de minsta bidragen till en bättre miljö. Hur skall vi kunna uppnå en bättre miljö om folkfattiga länder som Sverige Danmark och Luxemburg får dra det största lasset? Förvisso leder kampen mot miljöförändringarna till starkare ekonomier bland de länder som har det största deltagandet i industriell forskning för att uppnå klimatmålen, men det tycks inte som om EU förstår det. Så vi kanske skulle vara tacksamma istället? Visst, men bara om vi uppnår målet, annars får vi sannolikt böta till EU! Och målet kanske inte ens är möjligt att uppnå till 2020, utan att avstå från industriella satsningar (men det kommer inte att hända, böter är det mest troliga).

Göteborgsposten skriver vidare: ”EU-kommissionen har också till uppgift att ta fram en plan för hur andelen förnyelsebar energi ska öka fram till 2020. Här har Sverige tidigare protesterat då man ansett att kommissionen lagt en alltför stor börda på Sverige. Den svenska andelen av förnybar energi skulle enligt kommissionens förslag öka från 41 till 55 procent. Ökningen motsvarar ungefär vad dagens svenska vattenkraft producerar.”

Tror de att vi kan trolla? Det är ytterst svagt av regeringen Reinfeldt att inte åstadkomma ens en protest eller motreaktion mot det, bara ett lamt uttalande av Fredrik Reinfeldt: ”I en ekointervju strax före jul ifrågasatte statsminister Fredrik Reinfeldt kommissionens sätt att tänka. Statsministern krävde att andra länder som "tidigare inte gjort så mycket" borde ta på sig en större börda.
- Det blir lite märkligt om man lägger tyngst börda på dem som redan kommit längst, som börjat långt före alla andra, sade han.”

Med andra ord; han smekte dem medhårs, i stället för att säga att; den där tripe:n tänker vi inte svälja, svälj vår surströmming istället - den leder åtminstone till resultat, som förbättrar läget i era egna länder! Ni kräver av Kina att de skall ta större del av ansvaret som utvecklingsland med den ena handen, samtidigt som ni kräver av oss att vi skall lösa problemen åt er sydeuropéer med den andra handen. Vad är det för logik?

Reinfeldt är om möjligt den sämste statsminister vi någonsin haft, duktig retoriker, men värdelös som ledare för en/vår nation!

Roger Klang, Lund den 18/01/2008