onsdag 19 december 2007

Taktiska kärnvapen

Jag anser att Sverige bör utveckla taktiska kärnvapen, eftersom vi har ett så underdimensionerat försvar i förhållande till det Ryssland har. Det vore det enda som skulle avskräcka Ryssland från ett eventuellt anfall mot Sverige, om det är det de vill framöver. Det finns inga folkrättsliga bindande avtal som begränsar eller förbjuder kortdistansvapen (räckvidd mindre än 500 kilometer), ofta benämnda taktiska kärnvapen. Ett land som Ryssland har själva 4000 taktiska kärnvapen, de flesta placerade i den Europeiska delen av Ryssland!

Även om vi inte skulle vara suveräna så har vi rätt att som liten stat vara beroende av vem vi vill!

Roger Klang, Lund den 19/12/2007

tisdag 18 december 2007

Konsoliderar Putin makt?

Bild: Amartya Sen

Jag undrar om regeringen håller med om den redan populära teorin att Putin konsoliderar sin makt till premiärministerposten, som ju han inte ens har tillträtt än? Det är Enade Ryssland och tre andra partier som utnämnt Medvedev till kandidaten, som Putin nu stödjer. Det är lustigt, jag trodde aldrig att jag skulle bli ”Djävulens advokat”. Men saken är den att hade inte Medvedev blivit utnämnd, så hade någon hardcore FSB:are trätt fram, och vilken hade reaktionen blivit då bland proffstyckarna? Odemokratiskt statsskick, hade det skrikits! Är Putin förmögen att göra bra saker, eller är han det inte? Det är frågan!

SvD skrev den 18/12: ”Putins tillkännagivande att han vill bli premiärminister känns som sista steget i en uppgjord planering hur Putin ska kunna behålla makten utan att ändra konstitutionen.”

Men de skriver också i samma artikel: ”Om Putin på något sätt skulle känna sig hotad kan han med sitt starka stöd i parlamentet snabbt ändra konstitutionen och stärka premiärministerns maktbefogenheter.”

Om han gör det sistnämnda så lär vi få känna av det. Även det ryska folket lär få känna av sämre tider, i alla fall enligt Nobelpristagaren i ekonomi från 1999, Amartya Sen.

Sanningen är den att de allra flesta patrioter i Ryssland, heter inte Vladimir Putin, men de vill se en Vladimir Putin vid rodret. Så därför är det förklarligt att dessa andra (och ibland inflytelserika personer), gör allt vad de kan för att Putin skall få så mycket inflytande som möjligt efter hans nedstigande från presidentposten. Vad jag vill ha sagt är att; initiativet till presidentkandidaturen kommer inte från Putin, det kommer från fyra mer eller mindre beroende och oberoende partier och deras representanter! Och de har sannolikt stöd av en stor del av folket.
Istället för att tala om en skendemokrati, som SvD gör, så talar jag om en kvartsdemokrati. Jag medger dock att jag kan ha fel, och SvD rätt, i detta. Hur som helst så lever vi i en verklighet där vi faktiskt importerar råolja för 30 miljarder kronor per år, från Ryssland. Svenska och andra västerländska företag investerar för miljardbelopp i Ryssland. Den ryska börsen steg inte oväntat snabbt vid beskedet om Medvedevs nominering, och jag håller med marknaden! Hade någon frågat mig för tre år sedan, så hade jag gett dem rådet att investera någon annanstans, men nu är det försent.

Om regeringen Reinfeldt håller sig till denna trossats att Putin konsoliderar makten till premiärministerposten istället, så borde de rimligen sätta P för en rysk militär gasledning?! (Det är möjligt att Putin tar ett sådant konsoliderande initiativ när han väl är tillsatt på premiärministerposten, men om det vet vi inget idag.) Som alla som läser min blogg vet så har jag varit emot i det förflutna - och är fortfarande emot - en rysk militär gasledning på svensk ekonomisk zon. Om de omvandlar den till en civil, så vore det en helt annan historia.

Att Vladimir Putin är en stark politiker råder det ändå ingen tvekan om. Han kommer alltså att dominera i politiken även i framtiden. Men att ”konsolidera” innebär lagändringar och illegitima förehavanden med konstitutionen (vilket han skulle ha kunnat göra även som president). Håll uppsikt efter dessa, innan ni bestämmer er för att demonisera Putin!

Om någon nu trodde att jag skulle sluta säga sanningen för att vi är oljeberoende av Ryssland och gör affärer med dem, så trodde denne någon fel. Men jag tycks ständigt gå på tvärs mot vad majoriteten av proffstyckarna säger, även om länder som USA och regioner som Europa. Jag har integritet!

Roger Klang, Lund den 18/12/2007

Turkiska flygräder

Turkiets utrikesminister Ali Babacan förnekade att civila områden hade träffats efter flygräden mot det kurdiska området i Qandilbergen i norra Irak den 16/11, nära där Iran, Irak och Turkiet möts. Turkiets utrikesminister förnekade att civila områden hade träffats, men informationen från Irak är tvärtom mot vad som hävdas i det uttalandet, att tio byar ska ha träffats och ett antal bostadshus och en skola förstörts. Babacan säger föga ödmjukt i en TV-intervju att; ”Ni ska lita på uttalanden från de turkiska väpnade styrkorna”. Varför skulle vi lita på de uppblåsta påfåglarna? Som om Turkiet hade tillgång till precisionsbomber dessutom!? Och när de säger att de följde upp med artilleri, så faller ju hela Babacans korthus om precisionsbombning och att det skulle vara säkerställt att inga civila drabbats. Carl Bildt bör ställa krav på, och frågor om Turkiets militära underrättelsetjänsts tillförlitlighet och kolla upp hur det ligger till med de här såkallade ”precisionsbombningarna”. PKK har dock dragit in Turkiet i konflikten genom eget försåt/förskyllan, så vad skall man säga om responsen?

Roger Klang, Lund den 18/12/2007

måndag 17 december 2007

Ett framtida underrättelsekrig i Irak

Som jag förutspådde skulle bli bra för USA (och Irakierna) redan i inledningsskedet av truppförstärkningarna i Irak; USA har lyckats med konststycket att minska antalet dödade soldater, och civilbefolkning på samma gång, genom att addera 100 000 man i Irak i början av 2007, om jag inte minns fel. Nu ska de ta hem 30 000 av dem.

Men det är en bedräglig fred! Det är inte som i andra världskriget, där Tyskland och Japan tvingades till villkorslös kapitulation och där det fortsatta kriget omintetgjordes för Nazisterna och de fanatiskt kejsartrogna Japanerna. När som helst kan kriget blossa upp igen på basis av enskilda självutnämnda Al Qaida-cellers motivation, ekonomi, beväpning och organisering. Glöm inte att de stridande Shia-muslimernas ledare, Muqtada al Sadr, i oktober 2007 utlyste vapenvila mot muslimer, både Sunni- och Shia! Hur mycket kan det ha att göra med ”segern” i Irak? Detta är rätta tillfället för USA att fortsätta bedriva kriget på ett underrättelseplan i Irak, utan waterboarding eller benknäckarfilosofi må jag tillägga! Här är deras chans att visa sin mänskliga sida, som jag vet att de i alla fall har kvar en del av dem. Nu har de råd att gå lugnt tillväga. Om de inte gör detta så är det möjligt att kriget aldrig tar slut, att det bara går in i olika faser. Så.., se inte det irakiska folket som fiender, Bush, men låt er heller inte invaggas i falsk säkerhet - om ni är kloka. Men det är bara mitt råd till dem. Jag vill ju inte att de skall förlora, för det irakiska folkets skull.

Jag är den förste att förstå att det inte är lätt att förbli god när hela världen är emot en på ett fult sätt. Européer, Muslimer och andra trashar USA, (som om de vore bättre). Men amerikaner som grupp, och amerikanska myndigheter, har tagit smädelserna med gott mod och stor tro, fram tills helt nyligen (i år och/eller decennier räknat).

Roger Klang, Lund den 17/12/2007